Ciepłe miesiące to idealna pora na biesiadowanie i imprezowanie na łonie natury. Jednym ze sposobów spędzania czasu w ogrodzie czy na zewnętrznym tarasie jest grillowanie. Jednak jeszcze przed zaproszeniem gości trzeba wyposażyć stanowisko do gotowania w odpowiednie wyposażenie, aby przyrządzenie jedzenia było przyjemne, łatwe i komfortowe.

Najciekawsze akcesoria do grillowania – co warto posiadać

Wygodne i proste grillowanie wymaga odpowiednich narzędzi, dzięki którym jest ono szybsze i daje lepsze efekty. Dzięki tym niewielkim akcesoriom spotkanie rodzinne, majówka z przyjaciółmi czy po prostu weekendowy wypoczynek w ogrodzie będą smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące. W co zaopatrzyć domowego grilla?

Płyty do grillowania – tego typu produkty występują w dwóch wersjach, czyli żeliwnej oraz ceramicznej. W większości są dwustronne, dzięki czemu można przygotować wiele, różnorodnych potraw. Co ważne, są to wyroby praktyczne, szybko się nagrzewają i długo trzymają ciepło, a do tego ich mycie jest niezwykle proste. Jednak ich największym plusem jest wielofunkcyjność, ponieważ można na ich usmażyć lub upiec mnóstwo różnych dań, zaczynając od tych mięsnych, rybnych, przez warzywne, a kończąc na wypiekach wytrawnych.

Wkłady ceramiczne – w przypadku grillów elektrycznych bardzo ciekawym gadżetem są wkłady ceramiczne, dzięki którym można wymieniać i modyfikować sposób przyrządzania potrawy. Te dwie niewielkie części należy zamontować wewnątrz urządzenia, a następnie bez dymu czy rozpalania węgla, grillować ulubione jedzenie. Bardzo użyteczne rozwiązanie, które można szybko wymontować, umyć i wymienić w razie konieczności na nowe elementy.

Termometry do mięsa – niemal niezbędna rzecz na wyposażeniu każdego wielbiciela mięsa. Idealnie wypieczony stek, soczysta ryba, świąteczna pieczeń, to tylko przykłady potraw, gdzie konieczny jest ten gadżet, aby kontrolować wysmażenie wewnątrz produktu. To, czego nie widać gołym okiem, powie właśnie termometr. Ciepłota w środku sugeruje, czy danie jest już gotowe, a może wciąż jest surowy, pokaże, czy jedzenie powinno dłużej pozostać na ruszcie, a także pozwala tak kontrolować ogień, aby potrawa nie była spieczona na zewnątrz.

Specjalne kosze na węgiel – grillowanie na zewnątrz to ogromna przyjemność. Coraz więcej osób stawia nie tylko na posiadanie samego grilla, ale też wyjątkowego otoczenia do biesiadowania w ogrodzie lub na tarasie, stąd tak ważne jest, aby zadbać o każdy detal. Kosze to bardzo praktyczne rozwiązanie, aby w estetyczny, a jednocześnie praktyczny sposób przechowywać węgiel. Zwykły worek zazwyczaj nie wygląda ładnie, a do tego rozrywa się na całej długości, przez co zawartość wysypuje się na zewnątrz. Wszelkie pojemniki są tu świetną opcją dla zachowania stylu, a jednocześnie ułatwiają zapewnienie suchego miejsce do trzymania takich produktów.

Szczypce, widelce i łopatki – podczas gotowania nie można zapomnieć o praktycznych akcesoriach, dzięki którym można chwytać, zdejmować, obracać produkty spożywcze. Choć są to niewielkie wyroby, to kluczowe, ponieważ w przypadku gorących, grillowanych potraw, nie można dotykać ich gołą dłonią, ponieważ grozi to poparzeniami. Podczas wyboru trzeba zwrócić uwagę na to, z czego je wykonane, ponieważ np. drewniane mogą okazać się mało praktyczne w kontakcie z ogniem czy żarem.

grill

Jakie akcesoria warto mieć na wyposażeniu, aby grillowanie było łatwiejsze i bardziej przyjemne?

Grillowanie to ogromna przyjemność dla smakoszy, ale też dla wielbicieli spędzania czasu na świeżym powietrzu z bliskimi osobami. Właśnie dlatego, aby mieć pozytywne wrażenia i wiele radości podczas spotkania trzeba postawić na praktyczne i wygodne akcesoria do grillowania. Tego typu wyroby ułatwiają każdy element przyrządzania jedzenia, od rozpalania, przez przygotowywanie, dokładanie nowych produktów, obracanie na drugą stronę, po jedzenie, a finalnie także sprzątanie. Dla większego komfortu warto zainwestować we wszelkie gadżety kuchenne, jak szczypce do chwytania, łyżki oraz łopatki, dzięki którym można jednym ruchem chwytać porcje jedzenia. Kolejną sprawą są różnego rodzaju wymienne ruszty i płyty do grillowania. Warto posiadać takie elementy na wymianę, jeśli w planach jest podanie wielu różnych dań z odmiennymi składnikami, czyli rybami, mięsem, warzywami, a nawet owocami. Wówczas należy je zamienić, przez co niepasujące smaki nie będą przenikać do kolejnego posiłku, a wegetarianie dostaną warzywa bez posmaku mięsnego.