Zapewnienie zwierzętom hodowlanym odpowiedniego pokarmu to kwestia kluczowa, która ma wpływ nie tylko na ich kondycję fizyczną i zdrowie, ale również na różnego rodzaju produkty pochodzenia zwierzęcego tworzone w danym gospodarstwie.

Z tego też względu należy zadbać w odpowiedni sposób o to, aby każde zwierzę hodowlane dostawało zbilansowany i pełnowartościowy pokarm, który spełni ich zapotrzebowanie na wszelkie składniki odżywcze i minerały. Najlepszym rozwiązaniem są w tym przypadku różnego rodzaju pasze, a w szczególności sianokiszonka, która jest bardzo bogatym w składniki odżywcze i minerały pokarmem. Aby jednak tego typu pasza była tak wartościowa i bezpieczna dla zwierząt, kluczowe jest to, jak zostanie wyprodukowana. Warto więc wiedzieć, w jakich warunkach przechowywać sianokiszonkę, czego używa się do jej magazynowania, dlaczego jest to tak ważna kwestia i kiedy może dojść do zepsucia sianokiszonki?

W jakich warunkach przechowywać sianokiszonkę?

Sianokiszonka to rodzaj kiszonki przygotowywanej z roślin podsuszonych o zawartości 40 do 60% suchej masy. Produkcja tego rodzaju paszy odbywa się więc w ramach kontrolowanego procesu fermentacji. Z tego też względu kiszonka wymaga odpowiednich warunków przechowywania, aby wszelkie niezbędne procesy zachodzące w ramach jej produkcji, mogły być realizowane w sposób prawidłowy i w pełni odizolowany od czynników zewnętrznych, które mogłyby doprowadzić do zepsucia sianokiszonki lub innych problemów z jej produkcją. Podstawową kwestią jest oczywiście całkowite odizolowanie zielonki od powietrza z zewnątrz. Jest to konieczne do tego, aby rośliny mogły zużyć cały tlen znajdujący się zamkniętej przestrzeni, doprowadzając tym samym do powstania warunków beztlenowych i rozpoczęcia prawidłowego procesu fermentacji. Odpowiednie warunki pozwalają wyprodukować wysokie jakości sianokiszonkę, która będzie bogata w różnorodne składniki odżywcze, minerały i witaminy. Dzięki temu uzyskujemy kompleksową paszę, która jest znakomitym zamiennikiem np. standardowego siana, a ponadto jej walory smakowe i aromat dużo bardziej przypadają do gustu zwierzętom. 

Czego używać do przechowywania sianokiszonki?

Sianokiszonkę przechowywać można na wiele różnych sposobów. Wymaganiem, które należy spełnić w każdym z tych przypadków, jest to, aby zielonka była w pełni odizolowana od powietrza z zewnątrz.  Bardzo często w tym celu wykorzystuje się tzw. pryzmy, czyli usypane kopce zielonki, które następnie zabezpieczane są przy użyciu specjalnej folii, która pełni rolę izolatora i uszczelnia całą pryzmę. Innym rozwiązaniem jest przechowywanie sianokiszonki w specjalnych silosach, gdzie można zgromadzić naprawdę spore ilości zielonki, czy też w specjalnych foliowych rękawach. Coraz częściej wybieraną metodą przechowywania sianokiszonki jest także belowanie. Metoda ta polega na zebraniu zielonki przez specjalną maszynę i zamknięciu jej w niedużych belach zawiniętych specjalną folią rolniczą. W taki właśnie sposób można podzielić sianokiszonkę na mniejsze porcje, co znacząco ułatwia jej przechowywanie, transportowanie oraz zmniejsza ryzyko utraty całej cennej paszy w przypadku rozszczelnienia folii. Decydując się na składowanie sianokiszonki w belach, foliowych rękawach czy pryzmach, bardzo ważną rolę odgrywa tutaj odpowiednia folia do sianokiszonki, która zagwarantuje szczelność i nie ulegnie uszkodzeniu. Dzięki temu sianokiszonka będzie w prawidłowy sposób fermentować i nie zepsuje się w wyniku kontaktu z powietrzem z zewnątrz. 

sianokiszonka

Dlaczego odpowiednie przechowywanie sianokiszonki jest tak ważne?

Sianokiszonka to pasza, którą produkuje się poprzez fermentację zielonki. W tym celu niezbędne jest zapewnienie zielonce odpowiednich warunków, czyli odizolowanie jej od powietrza z zewnątrz, w celu wytworzenia beztlenowych warunków niezbędnych do prawidłowej fermentacji. W sytuacji, gdy sianokiszonka nie  będzie przechowywana w odpowiedni sposób, jej produkcja może się nie udać, lub dojdzie do zepsucia sianokiszonki, przez co nie będzie ona zdatna do użytku. Taka sama sytuacja może mieć miejsce w przypadku, gdy sianokiszonka zostanie prawidłowo uszczelniona np. w belach czy pryzmie, ale dojdzie do rozszczelnienia bariery ochronnej, czyli folii rolniczej. W takim przypadku sianokiszonkę należy wykorzystać w ciągu maksymalnie kilku dni, ponieważ później może ona ulec zepsuciu, przez co nie będzie się nadawała do użycia.