Noże kuchenne są jednymi z najważniejszych przedmiotów, jakie znajdują się w naszej kuchni. Należy więc dbać o nie. Powinniśmy używać ich starannie i ostrożnie. Każdy zestaw noży, niezależnie od marki, ma instrukcję obsługi, której powinniśmy ściśle przestrzegać. Warto również korzystać z licznych wskazówek sprzedawcy w sklepie.

Noże kuchenne bowiem niekiedy bardzo ciężko kupić. Dobre noże, których marka znana jest na całym świecie, dostępne są jednak w wielu miejscach. Producenci więc mogą cieszyć się popularnością swoich produktów. Dodatkowo, noże kuchenne sprzedawane są w każdym lepszym sklepie z elementami do domu. Dbanie o noże może wydawać się dość skomplikowanym procesem. Warto jednak wiedzieć, że specjalne tworzywo, którego używa się do produkcji noży, wymaga bardziej starannego dbania.

Tworzywa takie są cenne i trwałe, co najczęściej przekłada się na cenę noża. Warto wiedzieć, co wchodzi w skład noża naprawdę wysokiej klasy. Dzięki takiej wiedzy będziemy wiedzieć, jak dbać o dany rodzaj noży. Najczęściej stosowane tworzywa służące do produkcji noży, to:

  • metal,
  • stal nierdzewna,
  • pierwiastki i związki chemiczne
  • lub ceramika.

Prawidłowy sposób dbania o noże zapewni nam ich długie użytkowanie. To, jak należy dbać o wybrane noże kuchenne, powinniśmy przeczytać na ulotce załączonej do instrukcji obsługi. Zawsze możemy podpytać sprzedawcę o sposób dbania o dany komplet noży.

Noże ceramiczne

Jest to specjalny rodzaj noży, który uchodzi za najbardziej delikatny. Jeśli wybieramy noże ceramiczne, musimy mieć na uwadze parę szczegółów. Przede wszystkim, noże ceramiczne są lżejsze oraz delikatniejsze niż noże stalowe. Przez swoją delikatność, musimy uważać podczas ich stosowania. Noże ceramiczne służą przede wszystkim do krojenia. Nie można nimi rozgniatać orzechów, czy mniejszych owoców. Mogą one połamać się w trakcie wykonywania tych czynności.

Trzeba uważać na noże ceramiczne – w momencie upadku, noża nie da się odratować, jeżeli się złamie.

Warto też pamiętać, że najczęściej nie można ich myć w zmywarce.

Dodatkowo, noże ceramiczne nie mogą być ostrzone – ich płytka jest bardzo delikatna, dlatego ostrzeniem noży zajmuje się specjalny dział firmy, z której pochodzi nóż. Musimy również wiedzieć, że w przypadku ułamania się lub wyszczerbienia się noża, najczęściej można odesłać go do naprawy.

nóż do warzyw

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej z domieszkami

Od dłuższego czasu, mamy do czynienia z rosnącą popularnością noży kuchennych, które wykonywane są z wielu stopów stali. Wszystkie dodawane związki chemiczne lub pierwiastki, mają za zadanie w sposób znaczny wzmocnić stal oraz dodać nożom dodatkowych właściwości oraz zastosowań.

Domieszki powodują, że noże będą odporne na działanie kwasów, będą cały czas błyszczące, a ich używalność będzie bardzo długa. Zastosowanie odpowiedniego stopu stali pozwala na znaczną poprawę wydajności noży.

Warto pamiętać, że noże tego typu dostępne są niemal w każdym sklepie z asortymentem do domu. Domieszki stosowane są przez wiele różnych firm, w celu poprawienia funkcjonalności noży. Noże kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej są mocne i trwałe, jednak zastosowanie dodatkowych pierwiastków może okazać się najlepszym rozwiązaniem. Wszelkie technologie, które są stosowane do dziś, są popularne na całym świecie. Właśnie dlatego warto zakupić noże firmy wiarygodnej i rzetelnej. Musimy jednak uważać, by kupować noże w sposób adekwatny do produktów, jakie najczęściej stosujemy.