Grillowanie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu z rodziną czy przyjaciółmi. Wspólne biesiadowanie cieszy się niesłabnącą popularnością, a liczba miłośników grilla z roku na rok się zwiększa. Aby móc grillować potrzebny jest oczywiście odpowiedni sprzęt. Obecny rynek ma w swojej ofercie wiele różnych modeli grillów, lecz najczęściej kupowanym pozostaje klasyczny grill węglowy. Czy grill węglowy z pokrywą jest lepszy od tego bez? Jakie są jego zalety oraz czym się różni od pozostałych modeli?

Czym wyróżnia się grill węglowy zamykany?

Grill węglowy zamykany, czyli posiadający pokrywę, pozwala na przygotowanie potraw nieco bardziej skomplikowanych niż kiełbaski czy bakłażan. Zapewnia on możliwość przygotowania kurczaka, ryby, steku, a także warzyw czy owoców, a nawet całej pizzy. Grill zamykany może być używany w ten sposób co bez pokrywy, lecz dodatkowo może spełniać funkcję piekarnika

Żaden produkt nie ulegnie spaleniu (chyba że takie jedzenie nam smakuje!), gdyż pokrywa działa na grilla identycznie jak termoobieg w piekarniku. Ciepło w sposób równomierny ogrzewa i przypieka grillowaną żywność. Co więcej, grille węglowe zamykane posiadają system wentylacji w postaci regulowanych otworów obecnych w pokrywie. Zmniejszanie ich lub zwiększanie umożliwia kontrolę temperatury. 

Zaletą tego typu grilla żeliwny węglowy jest też możliwość wygaszenia ognia. Jedyne, co trzeba zrobić, to odciąć dopływ tlenu do żaru, zatykając wywietrzniki. Węgiel momentalnie się wygasza, dzięki czemu nie trzeba polewać urządzenia wodą czy czekać godzinami aż samoistnie wygaśnie.

Jakie korzyści może dać nam grill węglowy zamykany?

Grill zamykany po dziś dzień zostaje jednym z najbardziej popularnych urządzeń służących do grillowania. Tradycyjny model obecny jest w ogrodach wielu polskich domów nie bez powodu. Korzyści płynące z używania go obejmują między innymi możliwość przygotowywania jedzenia w każdych warunkach atmosferycznych – deszcz czy wiatr nie oddziałują na potrawy, gdyż te chronione są przez pokrywę. 

Po drugie, grille te są zwykle przenośne, lekkie i łatwe w transporcie. Można je złożyć, zapakować do auta i przewieźć na miejsce biwakowe oddalone wiele kilometrów od miejsca zamieszkania. Co więcej, swoją popularność zawdzięczają zapewne także niskiej cenie oraz powszechnej dostępności. 

Porównanie grilla węglowego z innymi modelami

Wybierając idealne urządzenie do letniego grillowania, należy przemyśleć swoje potrzeby, budżet, lokalizację umieszczenia grilla, a także inne okoliczności, które mają wpływ na ostateczną decyzję.

grill w ogrodzie

Grill węglowy należy do najtańszych rodzajów grillów, zatem jeśli zależy nam przede wszystkim na cenie to wybór tradycyjnego modela może nam odpowiadać. Zwykle jest on także niewielkich rozmiarów, co sprawia, że jest również mobilny. Wykonany zazwyczaj z ze stali szlachetnej, chromowanej lub emaliowanej, z żeliwnym rusztem. Ze względu na to, że pokrywa nie hamuje zapachu dymu, nie należy go używać na balkonie.

Grill, który natomiast może być wykorzystywany w każdych warunkach, czyli na tarasie, działce, plaży, balkonie czy w kuchni to grill gazowy. Palniki zasilane gazem pozwalają na błyskawiczne rozgrzanie rusztu oraz kontrolę płomienia. Sam grill gazowy jest jednak droższy niż tradycyjny grill węglowy. Jego zaletą jest jednak dość tanie użytkowanie. Gaz jest bowiem w grillowaniu bardziej przystępny cenowo niż węgiel, podpałka i inne materiały potrzebne do funkcjonowania grilla węglowego. Gazowy model jest dość dużych gabarytów, więc transport jest nieco bardziej utrudniony, ale nie niemożliwy. Wykonane są zazwyczaj z żeliwa i stali nierdzewnej.

Grill elektryczny z kolei może być umiejscowiony niemal wszędzie w domu: w kuchni, pokoju czy na balkonie lub tarasie. Raczej wykorzystuje się go grillowania wewnątrz budynku niż na zewnątrz, gdyż działa na prąd. Smażenie żywności odbywa się bez udziału ognia ani dymu. Modele są dostępne w różnych kształtach oraz wielkościach, w zależności od preferencji. Brak obecności tłuszczu kapiącego na potrawy oznacza, że są one zdrowsze niż na innych grillujących urządzeniach. Zaletą jest także łatwość obsługiwania, wadą natomiast brak charakterystycznego smaku i zapachu oraz relatywnie wysoka cena.