Cooler jest jednym z dobrze znanych akcesoriów barmańskich. W dzisiejszych czasach, możemy często natknąć się na niego w barach lub na imprezach u znajomych. Cooler jest wykorzystywany jako eleganckie naczynie do chłodzenia napojów alkoholowych.

Do środka naczynia wsypywana jest duża ilość kostek lodu, a pośrodku umieszcza się szampana lub inny rodzaj alkoholu. Najczęściej, coolery są wykonane z tworzywa lub ze stali nierdzewnej, przez co doskonale zatrzymują zimną temperaturę przez długi czas. Często, naczynia te posiadają uchwyty lub rączki do łatwiejszego przenoszenia ich. Gdy cooler nie posiada uchwytów, przenoszenie go również jest łatwe poprzez dość mały rozmiar i wagę. Wybierając odpowiedni cooler, możemy natknąć się na zestaw, w którym będą się znajdowały również szczypce do kostek lodu.

Drink dobrze zmrożony – zalety coolerów

Każdy wie, że im alkohol jest zimniejszy, tym lepiej smakuje. Chłodzenie butelek wina, szampana czy whisky jest powszechnie znaną praktyką na całym świecie. Na przyjęciach czy w  restauracjach, butelki alkoholu najczęściej podawane są właśnie w coolerach, by zapewnić odpowiednią temperaturę alkoholu. Podstawową zaletą coolera jest to, że mimo temperatury jaka panuje na zewnątrz czy wewnątrz pomieszczenia, drinki zawsze będą zimne. Grube, często podwójne ścianki zapewniają utrzymanie się niskiej temperatury przez czas trwania imprezy.

Poza tym, cooler jest wygodny do przenoszenia. Umieszczony w nim alkohol oraz kostki lodu będą utrzymywać temperaturę po przeniesieniu z lodówki na ogród czy do salonu. Naczynie można postawić na stole bez obaw o zajmowanie zbyt dużo miejsca.

Elegancja to kolejna cecha, jaką charakteryzuje się cooler.Naczynie to zazwyczaj wykonane jest ze stali błyszczącej lub matowej. Wizualnie więc, cooler będzie pasował do każdego pomieszczenia i typu imprezy. Coolery z tworzywa, szkła lub innego materiału, również będą się elegancko prezentować na każdym stole, o ile większość elementów zastawy będzie zbliżona stylem.

Często, cooler wykorzystywany jest jako naczynie na kostki lodu, które później rzuca się do drinków. Umieszczanie kostek lodu w naczyniu, pozwoli zaopatrzyć wszystkich naszych gości w dostawę zmrożonych kostek lodu. Dzięki temu, napoje mogą być cały czas zimne.

Cooler

Inna rola coolera

Warto podkreślić, że w zależności od rodzaju alkoholu, cooler może pełnić inną funkcję.

Na przykład whisky powinna być podawana z kostką lodu. Jest to zwyczaj, który wpływa pozytywnie na smak tego rodzaju alkoholu. Z kolei białe wino musujące lub szampan, powinny być dość mocno schłodzone. Podawanie ich z kostką lodu jest niewskazane.

Cooler do alkoholi jest więc bardzo funkcjonalnym naczyniem, które sprawdzi się w każdej okazji. Jest on świetnym dodatkiem do każdego barku, a podczas przyjęć jest niezastąpiony. Cooler jest szczególnie doceniany w upalne dni. Są one zazwyczaj bardzo pojemne, by można było zmieścić w pojemniku przynajmniej jedną butelkę. W zależności od marki, kolekcji oraz samego produktu, cooler ma swoje właściwości i zadania.

Przetrzymywanie w coolerach samych kostek lodu pozwala nam na serwowanie zimnych drinków. Drinki, to często mieszanka dwóch alkoholi i soku. Ewentualne dodatki są mile widziane, jednak najważniejszym elementem każdego drinka jest lód. Barmani lub gospodarze, przygotowując drinki, na pewno często wypełniają całą szklankę lub kieliszek lodem, by drink był odpowiednio zimny.

Cooler stanowi jedno z najważniejszych akcesoriów każdego barmana i konesera alkoholi różnego rodzaju.